Mira Anna Barsa

Při každých volbách v Ústí nad Labem věříme v malý zázrak

27. 05. 2015 20:36:02
Mohla bych rezignovat jako mnoho jiných. Ale po nějaké době jsem vyrazila do města a nestačila se divit."Podívej, ten kruháč pod lanovkou je dokonalý, ale tady se vyjímá jako růže na rumišti ," řekl Holanďan své

ženě v kabince lanovky.

I když ne zcela naivně, ale přece jen k těm volbám jdeme s vírou, že tentokrát dáváme důvěru a svěřujeme své peníze k hospodaření člověku slušnému, poctivému, pravdomluvnému, skromnému, svědomitému, vnímavému, pečlivému, zdatnému, čestnému, statečnému a třeba ještě odpovědnému.

Pak uplyne nemnoho týdnů a měsíců a v zastupitelstvu či radě na vás zírají neslušní, nepoctiví, ulhaní, chamtiví, bezcharakterní, nedbalí, neschopní, klamající, zbabělí a velmi lehkomyslní lidé.

Všimli jste si, že před těmi pár měsíci byli přátelští, laskaví, veselí, houževnatí, vlídní ? Všimli, jak by ne.

Dnes?

Všichni máme stejnou zkušenost, pokud jsme nějakému politikovi stáli tváří tvář a chtěli odpověď. Před námi stojí a nepřátelsky na nás zírá nepříjemný, mračící se, poplatný vlastním zájmům a výhodám, nezdvořilý a arogantní, mnohdy povýšený...politik.

Mohla bych rezignovat jako mnoho jiných. Ale po nějaké době jsem vyrazila do svého města a nestačím se divit.

Ještě musím říci, že za těch téměř patnáct let, co zde žiji, jsem nenašla odvahu své milované Ústí hanět. Je tady tolik nádherných míst, úžasných architektonických skvostů, přírodních útvarů, spousta možností kulturních a sportovních vyžití a pohádkové okolí, jaké jinde nenajdete. Ale, ale zdaleka není vše tak, jak by dnes v evropském městě mělo být. A nyní o tom chci psát více veřejně, nejen do místních plátků nebo na FB. Třeba se pak alespoń malý zázrak stane.

Celé město je zanedbané, špinavé, pár metrů od magistrátu jsou odpadky a rozbité koše, plevel jen bují. V jiném městě by zanedbané opuštěné staveniště bylo obehnáno přijatelně estetickou zdí. Mírové náměstí je smutné a ponuré jako vše ostatní, snad kromě Lidického a Větruše, a kruháče pod lanovkou, který je dokonalý a vyjímá se jako růže na rumišti. To jsou slova turistů z Holandska, kteří byli se mnou v něděli v kabince lanovky. Zanedbaná výsadba kolem Kulturního domu a Národního domu je vizitka i Krajského úřadu, protože jsou v bezprostřední blízkosti. Do betonových truhlíků z Mírového náměstí k Fóru se vysázelo pár kytiček, zrovna jako v parcích, které bez přepečlivé údržby hynou, namísto kosodřevin, které jsou k tomu ideální, rychle vzrostlé a trvanlivé a udržuje se kolem nich jen ta čistota. Celá dlouhá léta a žádná změna. Zarostlé ohavné nábřeží, které je zároveň pro každé jiné město skvostem k výletům a procházkám, je snad nemožno slušně komentovat a ti, kteří jej fotí a na všechny nedostatky upozorňují, jsou označováni za potížisty, kritiky, věčné rebely apod. Jinak je tomu ovšem v období voleb a oni kandidují (ale to by vydalo na zcela jiný blog). Stačilo by třeba jen séct a odstranit zdevastovaná betonová "mola" namísto megalomanských plánů, které se schválí, pak se nerealizují a vybrané firmě se musí uhradit odškodné. V tomto případě přes půl milionu. Zdroj: http://ustecky.denik.cz/zpravy_region/revitalizace-strekovskeho-nabrezi-nebude-usti-ji-zastavilo-20150527.html

A to každý rok nutí magistrát podnikatele, kteří mají co do činění s turisty, aby do speciálních tabulek vypsali, co se turistům na Ústí nad Labem líbí a nelíbí. Paní Bubílková by řekla něco o nažraném vlkovi a celé koze - minimálně. A já? Ústí mám ráda a jeho okolí miluju, před patnácti lety jsem se zde rozhodla žít. A stále ještě věřím, že se zde stane nějaká změna a nebude toto statutární město ze všech statutárních měst v naší zemi nejzanedbanější a nejubožejší. A není to o penězích, je to o hospodaření a přerozdělování - je to o zodpovědnosti a čestnosti. Všechno co je kvalitní je o kvalitních lidských vlastnostech.

Zase doufám, že si to někdo, koho jsme volili a komu jsme věřili, přečte. Ale vím, že budu potřebovat ještě hodně trpělivosti a víry v lepší a hezčí město.

Autor: Mira Anna Barsa | karma: 24.49 | přečteno: 897 ×
Poslední články autora