Smrad rezignace aneb jak německé lázně k mešitě přišly a…

5. 01. 2015 21:06:38
Představte si poklidné lázeňské městečko, určitě pětkrát menší než vaše Teplice. Před takovými sedmi lety se tady lázeňský host z arabských zemí objevil zřídka. Jak začala doslova invaze hostů z arabských zemí?

Management místních lázní zaměstnal arabské lékaře. Netrvalo dlouho, za těmito lékaři začali přijíždět rodinní příslušníci, pak celé rodiny a vzápětí spousta dalších, to už lázeňských hostů, kteří se již navzájem ani neznali.

Hosté a později, jen na krátký pobyt přijíždějící rodiny, pocházející evidentně z vesměs velmi dobrých majetkových poměrů, nebyly zpočátku žádný velký problém. Naopak. Pronajímaly si sem tam nějaký byt nebo pokoje v hotelích a penzionech, platily bez problémů a vyžadovaly nepřeberné množství služeb, za něž byli ochotni velmi dobře platit. Sem tam z okna vyhozené odpadky, podělané dětské pleny, nebo jejich typické jídlo – cosi plovoucí v litrech oleje, servírované přímo na koberci se tolerovalo, protože škody bez problémů uhradily. Majitelé hotelů a penzionů se neozývali, raději vše v tichosti a rychle dali do pořádku, jak vevnitř, tak i venku. O kritiku z řad občanů města nestáli. Zisk je zisk, ale nechat si nadávat, že pro peníze si nechají všechno líbit...No, tomu hřbet nikdo nastavovat nechtěl.

Nemyslete, že to trvalo dlouho. Pak stačilo dát pár dalších pracovních míst těm, z rodinných příslušníků, kteří zvládli předepsané jazykové zkoušky, které nejsou pro získání pobytu v Německu až tak obtížné a problémy se začaly jen hrnout. Možnost trvalého pobytu šla ruku v ruce s nutností trvalého bydliště. Už nebylo tak jednoduché udržet pořádek kolem domu, jež patří společenství vlastníků. Majitel bytu dostal slušně zaplaceno a o úklid a pořádek se měl začít starat kdo? Majitel bytu? Nestíhal. Správce? Proč? Ostatní nájemníci? Úklidová firma? Kdo by jim všem platil? A co ten strašný hluk do pozdních nočních hodin? Majitelé, pronajímající byty těmto lidem, věřte nevěřte, nebydlí ve stejném městě.

A začal nastávat kolotoč stížností. Domáhání se zákroku policie a úřadů, správců domů. A ze strany přistěhovaných obyvatel výhružky a napadání a ještě větší nepořádek a ještě větší hluk. Byla to jen voda na mlýn všeho negativního v celé této nesmyslné snaze smísit dvě zcela odlišné kultury tak, že jedna může přestupky páchat a druhá ne, protože je ve vlastní zemi a ví již po desetiletí, jak se v ní chovat.

A úřady? A policie? Mám často pocit, že jsem v Jižní Africe bezprostředně po zrušení apartheidu. V Pretorii, v parku vládní budovy, byly cedulky s nápisem Nemočit. Močil běloch, od bílého policisty dostal pokutu, od černého nakládačku a pokutu. Močil černoch, bílý policista dělal, že to nevidí a černý si přátelsky pokecal. Německý úředník by německého občana bezpardonu pokutoval a arabskému přátelsky domlouvá. Německý politik a německý úředník chce po německých občanech toleranci, pochopení pro jinou kulturu, úctu a respekt. Ale proč nechce vzájemnou kulturu, úctu a respekt?

Jednání na úřadech kvůli neustálým přestupkům stále probíhala. Bez efektu. Jediného efektu, kterého se dosáhlo? Začal se šířit strach. Němec začal mít strach, že bude nařčen z rasismu, ačkoliv muslimové nejsou žádná rasa, začal mít strach, že ačkoliv chce jen čistotu a klid, bude osočen z iracionálního strachu z islámu a muslimů.

A tak se lidé přestali ozývat jednotlivě, spíše psali petice a raději trpěli, než to stále dokola řešili. Šířil se smrad /omlouvám se za to slovo, ale zápach to nebyl/ rezignace. Když vás zradí ten, který by měl stát na vaší straně, poněvadž tam, kde je, je protože jste to chtěl vy, je to zrada jedna z největších. Ale tady bych se dostal na další dlouhou cestu filozofie v duchu - Vznes stížnost a dobrý politik ji využije ve svůj prospěch.

Ale u konce nejsme. Před více než rokem se v malém lázeňském městečku začalo mezi arabskými obyvateli vážně diskutovat téma výstavby mešity. Městečkem proběhla tzv. vlna zděšení. Klidné, tiché, půvabné již méně, zvláště po ránu, než technické služby uklidily hromady odpadků po nočních piknicích, ale přesto...

„To budeme pětkrát za den poslouchat ten strašlivý řev muezzinů, svolávající k motlitbám?“ Povšimněte si, prosím. Nikomu nevadilo k jakým modlitbám a kdo se bude modlit, vadil řev.

Proti se obyvatelé postavili sepsáním petice. Na radnici rozhodli, že stavba povolena nebude. Bude, nebude, nebude prozatím? On také nikdo z místních nenašel do té doby odvahu, aby vyznavačům Koránu na výstavbu mešity prodal pozemek. Kdo a za co by ho uklízel?

ALE...

Ale našel odvahu v obytném bloku pronajmout přibližně 250 m2 na modlitebnu. A místní této modlitebně neřeknou jinak než Moschee, mešita. V obytném bloku sídlí v přízemí čtyři různé ordinace, včetně jedné dětské se speciálním vybavením pro motoricky postižené děti, která je nákladně rekonstruovaná tak, aby byla bezbariérová. Dále jsou zde 4 různé prodejny a herna pro starší děti. Ve třech patrech nad tímto blokem jsou byty.

A...

A jak se zde žije? Na trávnících, záhonech a lavičkách posedávají v hlučné a rozhodně ne družné zábavě vyznavači koránu. Mohou tady sedět třeba buddhisté nebo křesťané nebo pravoslavní, ale sedí tady vyznavači koránu. Kolem pobíhají jejich nevychované agresivní a bezohledné děti. Pokud si normálně povídají, tento jejich řev má sílu kolem 90 decibelů. Někteří polehávají a pokuřují shishu nebo hookah. Kolem sebe kupí veškeré odpadky od čehokoliv, co použijí. Před modlitbou se shromažďují před Moschee, po ukončení modlitby se shromažďují před Moschee. Do pozdních nočních hodin a mnohdy do hodin ranních se „společensky“ oddávají duchovnímu a morálnímu růstu. „Odměna,“ jak říkají, „je bezměrná.“ A blaho si prý neumíme představit.

A vážení úředníci a politici,

my, špinaví psi, přitom toužíme jen po klidném soužití v čistotě.

Autor: Mira Anna Barsa | pondělí 5.1.2015 21:06 | karma článku: 45.44 | přečteno: 7910x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 27.21 | Přečteno: 496 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 521 | Diskuse
Počet článků 30 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2464

Že nejsem dáma se snažím maskovat, výhodou je můj věk, je mně 54 a to je zatraceně hodně, abych občas něco pochopila, třeba jen systémem pokus omyl...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...